Utemöbler

– inred din veranda inför sommaren.
När vintern är som allra mörkast kan sommaren kännas avlägsen, men det är hög tid att börja planera inför den varma årstiden redan nu. På det sättet kan också vintern kännas lättare att uthärda eftersom du får hopp om ljusare tider. Börja fundera över vilka utemöbler som ska placeras på din veranda eller i ditt uterum när våren och sommaren kommer. Att kunna sitta ute och njuta av varma sommarkvällar och soliga dagar är riktigt härligt och något av ett måste.

Vilka utemöbler behövs?

Vad är det då för möbler som behövs för att inreda uteplatsen, uterummet eller verandan på bästa sätt? Det beror förstås på hur stor plats du har och huruvida det finns glasväggar som skyddar eller om möblerna kommer utsättas för väder och vind.

Det minsta du behöver, om du till exempel vill inreda en balkong eller en liten veranda, är ett lite bord och ett par stolar. Om du vill komma billigt undan så finns det enkla klaffbord med enkla hopfällbara stolar att satsa på. De kostar ofta bara några hundralappar och tar heller inte mycket plats. Dessa är perfekta att ha om du bor några våningar upp i en lägenhet med en relativt liten balkong.

Om du har större yta att möblera kanske du vill satsa på en hel grupp med billiga utemöbler. Kanske gillar du de så populära loungemöblerna med bord och soffa som verkligen är sköna att placera sig i när solens strålar värmer. Eller vill du kanske snarare ha ett bord med tillhörande stolar där hela familjen kan slå sig ned och äta? Sådana finns det också gott om i olika material, som till exempel plast, konstrotting och trä.

Vilket material är bäst på utemöbler?

Nästa intressanta fråga blir naturligtvis vilket material du bör välja när du ska köpa utemöbler. Det är en bra fråga, men det beror på vart möblerna ska användas. Det är en helt annan sak om möblerna hela tiden kommer att stå inne i ett skyddat uterum, jämfört med om de ska stå under bar himmel och hålla för regn och vind.

Trä är ett robust och hållbart material som både kan komma i rent träfärgat skick men som även kan vara målat i olika färger. Enkla cafémöbler kommer ofta i trä. Fördelen är att de är stabila, nackdelen är att de inte är hållbara när det kommer till att utsättas för vind och regn. Om de ska stå ute utan skydd bör du alltså inte satsa på utemöbler av trä, såvida du inte vill bära in dem dagligen. Möbler som ska stå oskyddade ute kan med fördel vara tillverkade av plast. De är också enkla att rengöra från pollen och smuts.

Konstrotting anses av många vara de möbler som är finast och de står sig vanligtvis bra ute, även om det kommer lite regn och vind, även om de gör sig bättre på den takbeklädda verandan än ute under bar himmel. Även dessa är relativt enkla att göra rena och lätta att underhålla. De ser ut som rotting, även om färgen varierar, men de är billigare och mer hållbara.